Zeničanka Vildana Huseinspahić učestvovala na samitu gradonačelnika u Ateni

 Samit gradonačelnika u Ateni, Mreže balkanskih gradova B40, započeo je simboličnim obilaskom muzeja “Akropole”. Samit je trajao u periodu od 22 – 24. januara, a na istom učestvovala je i mlada Zeničanka Vildana Huseinspahić kao jedna od predstavnica mladih Mreže B40. Mrežu balkanskih gradova B40 pokrenuo je gradonačelnik Istanbula, Ekrem Imamoglu, a danas okuplja više od 70 gradova iz regiona, među kojima se nalazi i Zenica. Ova platforma ima za cilj razvoj te izgradnju kvalitetnijih odnosa u regionu.

 Vildana Huseinspahić odabrana je od strane delegacije Istanbula, te je gradonačelnicima i svim prisutnim govorila o značaju mladih u procesu donošenja odluka, učešću u demokratiji, kao i o problemima s kojim se suočavaju. Biti jedna od predstavnica mladih cijele B40 Mreže balkanskih gradova, kako kaže Vildana, bila joj je velika čast:

“Sretna sam što sam imala priliku da učestvujem u ovom događaju, te predstavim Deklaraciju o mladima i predstavim lična iskustva i stavove kao mlada osoba. Mogućnosti koje nam donose događaji poput ovog jesu i da zajedno radimo ka ostvarenju zajedničkih ciljeva. Kao buduća generacija lidera imamo odgovornost da zastupamo stavove i da pričamo o problemima koji se tiču nas.”

Kako kaže, mladi se danas susreću s mnogo problema, te se vrlo često osjećaju isključenim iz procesa donošenja odluka:

“Imamo osjećaj da se naš glas ne čuje. Zbog toga sam sretna što B40 želi uključiti mlade u procese donošenja odluka i da nam obezbijedi prilike za usavršavanje. Nadam se da je ovo samo početak jedne divne priče.”

Osim navedenog, u sklopu Mreže balkanskih gradova B40, održano je niz samita i sastanaka poput Young Representatives Summit gdje su mladi učestvovali u kreiranju Deklaracije, ali i raspravljali o zajedničkim problemima mladih iz gradova koji su članovi pomenute Mreže. Čestitamo Vildani na učestvovanju na samitu gradonačelnika u Ateni, te se nadamo da će ovo biti pozitivna motivacija za znatno povećanje uključenja mladih u sve važne procese

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *