Žene SDA: Održano predavanje povodom Ružičastog oktobra u Bosanskom Novom

Povodom Ružičastog oktobra u organizaciji Stranke demokratske akcije i kulturne zajednice u Bosanskom Novom održano je predavanje, čiji je inicijator bila Edina Bratić.

Oktobar se promoviše kao mjesec borbe protiv karcinoma dojke. Na taj način se utječe na svijest  kako bi se skrenula pažnja na rasprostranjenost ove bolesti, na podizanje svijesti o značaju prevencije i ranog otkrivanja raka dojke. Rak dojke je trenutno vodeća maligna bolest kod žena, kako u razvijenim tako i u zemljama u razvoju.

U BiH godišnje od karcinoma dojke oboli oko 1600 žena, a 800 ih izgubi borbu za život. Kada se rak dojke otkrije u ranoj fazi uz adekvatnu dijagnostiku i liječenje, šanse za izlječenje i produžetak života su daleko veće nego u slučajevima kada se ova bolest otkrije u kasnoj fazi. Najvažnije je ovo oboljenje otkriti na vrijeme, kako bi modaliteti liječenja bili uspješni.

S toga, današnje predavanje u Bosanskom Novom stavilo je akcenat na samokontrolu, rano otkrivanje, načine liječenja, o samom raku dojke priliku su imale govoriti i prisutne žene koje su preboljele ovu bolest, a predavač je bila dr. Senka Jakubović.

Za naš portal je govorila gošća današnje tribine, potpredsjednica OŽ SDA BiH Amina Kavazović:


“Neophodno je posvetiti više pažnje obilježavanju Ružičastog oktobra, samim obilježavanjem pružamo šansu ženama da se edukuju ali i da podijele svoje iskustvo sa drugim ženama. Smatram da je Organizacija žena SDA uradila dobar posao prilikom organizovanja ovog predavanja, jer se tražilo mjesto više, a posebno me obradovalo prisustvo žena iz drugih političkih partija. Ovakva i slična druženja će uvijek imati moju podršku, a naročito kada to rade žene koje žive i djeluju na području entiteta RS.”, istakla je Kavazović

Aktivistkinja SDA, Sanela Osmić također je govorila za naš portal:


“Danas sam prisustvovala jednom korisnom druženju iz kojeg su svi prisutni naučili nešto novo, imala sam priliku slušati iskustva žena koje su se suočile s ovom bolešću, sve to čini da postanemo više osviješćeni povodom ove bolesti i shvatimo da nije nimalo bezazlena. Potrebno nam je više ovakvih druženja, zahvalna sam domaćinima na organizaciji. Nadam se našem ponovnom susretu, ponosna sam na sve koji su danas prisustvovali.”

B.B.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *