Vijeće sigurnosti UN-a odbacilo rezoluciju Kine i Rusije o ukidanju Ureda visokog predstavnika

Vijeće sigurnosti UN-a je sa dva glasa “za” i 13 “suzdržanih” odbacilo Rezoluciju Kine i Rusije kojom se traži ukidanje Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini. Ruski predstavnik Dmitrij Poljanski primio je ovu odluku sa žaljenjem i zamolio da ne prave dalje destruktivne korake.

Poljanski je uoči glasanja kazao kako “Rusija ozbiljno shvata svoj položaj kao jedan od garantora Dejtonskog sporazuma i učesnica u radu PIC-a”.

“Uvjereni smo da je cilj jačanja mira i stabilnosti i ekonomskog razvoja BiH je moguć samo ako se poštuju temeljni principi suvereniteta, nezavisnosti i jednakosti tri konstitutivna naroda. Prošlo je 25 godina od potpisivanja Dejtona. Tokom ovih godina, visoki predstavnik je trebao imati ulogu stabilizatora. On je postepeno ostvario mrežu moći i kompetencija čak prema Bonskim ovlastima. U suštini je postao jednostrana strana. U postdejtonskoj situaciji je možda njegova uloga bila orpavdana, ali situaciaj sada se mijenja”, rekao je ruski predstavnik.

Istakao je BiH više puta pokazala svoju održivost i da je bila članica Vijeća sigurnosti i drugih međunarodnih tijela. Ipak, dodao je, da visoki predstavnik nastavlja svoju ulogu tako da im potpunu vlast i održava svoj utjecaj na mirno rješenje.

“Ovo utječe na kosenzus između konstitutivnih naroda. Što se tiče imenovanja Christiana Schmidta, posljedice bi mogle biti nepredvidive i možda opasne. Pozitivna ostvarenja ostvarena poslije rata su ugrožena prijetnjom. Ne može se izbjegavati položaj Vijeća sigurnosti. Razgovarali smo s ambasadorima u PIC-u i nisu svi spremni da samo prihvate imenovanje. Treba izbjeći negativne posljedice koje sa sobom ovo imenovanje donosi“, kazao je Poljanski.

N1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.