Vijeće sigurnosti UN-a odbacilo rezoluciju Kine i Rusije o ukidanju Ureda visokog predstavnika

Vijeće sigurnosti UN-a je sa dva glasa “za” i 13 “suzdržanih” odbacilo Rezoluciju Kine i Rusije kojom se traži ukidanje Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini. Ruski predstavnik Dmitrij Poljanski primio je ovu odluku sa žaljenjem i zamolio da ne prave dalje destruktivne korake.

Poljanski je uoči glasanja kazao kako “Rusija ozbiljno shvata svoj položaj kao jedan od garantora Dejtonskog sporazuma i učesnica u radu PIC-a”.

“Uvjereni smo da je cilj jačanja mira i stabilnosti i ekonomskog razvoja BiH je moguć samo ako se poštuju temeljni principi suvereniteta, nezavisnosti i jednakosti tri konstitutivna naroda. Prošlo je 25 godina od potpisivanja Dejtona. Tokom ovih godina, visoki predstavnik je trebao imati ulogu stabilizatora. On je postepeno ostvario mrežu moći i kompetencija čak prema Bonskim ovlastima. U suštini je postao jednostrana strana. U postdejtonskoj situaciji je možda njegova uloga bila orpavdana, ali situaciaj sada se mijenja”, rekao je ruski predstavnik.

Istakao je BiH više puta pokazala svoju održivost i da je bila članica Vijeća sigurnosti i drugih međunarodnih tijela. Ipak, dodao je, da visoki predstavnik nastavlja svoju ulogu tako da im potpunu vlast i održava svoj utjecaj na mirno rješenje.

“Ovo utječe na kosenzus između konstitutivnih naroda. Što se tiče imenovanja Christiana Schmidta, posljedice bi mogle biti nepredvidive i možda opasne. Pozitivna ostvarenja ostvarena poslije rata su ugrožena prijetnjom. Ne može se izbjegavati položaj Vijeća sigurnosti. Razgovarali smo s ambasadorima u PIC-u i nisu svi spremni da samo prihvate imenovanje. Treba izbjeći negativne posljedice koje sa sobom ovo imenovanje donosi“, kazao je Poljanski.

N1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *