Udar na državne institucije Bosne i Hercegovine

Samra Halilović

2015. godine Osman Mehmedagić je došao na funkciju direktora Obavještajno – sigurnosne agencije (OSA). Već naredne godine Radio – televizija Republike Srpske (RTRS) optužila je OSA-u da prisluškuje zvaničnike iz Republike Srbije. Nenad Stevandić je 2017. godine na konferenciji za medije podijelio iste optužbe za javnost, koje je prethodne godine RTRS naveo. Na narednim izborima Stevandić je sa liste SNSD-a, dobio mandat u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Osman Mehmedagić

Iste, 2017. godine  Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i aktuelni predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine OSA-u je targetirao kao neprijateljsku agenciju, da bi i predsjednik HDZ-a Dragan Čović konstatovao da OSA ne radi svoj posao.

Dragan Čović

Dvije godine kasnije, Prosvjetna inspekcija RS-a izvršila je vanrednu inspekcijsku kontrolu u cilju provjere zakonitosti diplome Osmana Mehmedagića. Nakon što je direktorica Prosvjetnog inspektorata odgodila poništavanje diplome Mehmedagiću, Vlada RS-a ju je smijenila.

Milorad Dodik

30. jula 2020. državni tužilac Oleg Čavka započeo je istragu diplome Mehmedagića. Mjesec dana kasnije stigla je anonimna krivična prijava i na adresu Tužilaštva BiH protiv Osmana Mehmedagića zbog, kako se u njoj navodilo „zloupotrebe položaja“.

Anonimnu krivičnu prijavu proslijedila je Mirela Bubalo, savjetnica federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoša Čampare, Amini Ohranović koja je krivičnu prijavu predala. 27. maja 2021. Mehmedagić je oslobođen optužbe za krivično djelo „zloupotreba položaja“.

14. jula 2021. Tužilaštvo BiH je potvrdilo da je uhapšen Osman Mehmedagić. Tužilac Oleg Čavka zatražio je pritvor za Mehmedagića, jer kako on kaže boravkom na slobodi bi mogao ometati istragu. Nakon što je 48h proveo u pritvoru Osman Mehmedagić je pušten na slobodu. Sud Bosne i Hercegovine je odbio zahtjev Tužilaštva BiH da mu se odredi jednomjesečni pritvor. 

Dragan Mektić, bivši ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine prokomentarisao je sam čin hapšenja direktora OSA-e, rekavši da je sve nagovještavalo da će se to desiti. Naime, kako je i sam Mektić naglasio, rezultat hapšenja Mehmedagića, proizašao je iz dogovora HDZ-a, SNSD-a i Gordane Tadić.

Gordana Tadić

Sekretar za odnose sa javnošću i marketing Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) i član Glavnog odbora te partije, Vedad Hajdarević, oglasio se na svom Twitter nalogu te njegovu objavu prenosimo u cijelosti: „Ne zaboravite odnijeti vode ovim kerovima što protestuju ispred Tužilaštva BiH“. 

Jedini protesti koji su se u periodu njegovog obraćanja na Twitter nalogu održavali jesu oni koje je organizovala neformalna grupa građana kao znak podrške Osmanu Mehmedagiću, što znači da je Hajdarević, član Glavnog odbora, i sekretar za odnose sa javnošću i marketing SDP-a BiH, te građane nazvao „kerovima“.

Screenshot

No, ko zapravo politički utiče na procese glavnih institucija u Bosni i Hercegovini, uz podizanje „bure“ i valova potpaljivanja vatre. Trebalo bi prije svega podsjetiti da je isti tužilac ranije protiv Mehmedagića podnosio dvije optužnice Sudu  Bosne i Hercegovine, od kojih je jedna pravosnažno oslobađajuća, dok je druga dva puta odbijena jer tužilac Čavka nije uspio dokazati osnovanu sumnju kako bi se sam proces započeo.

Osim udara antidržavnih službenika ali zaljubljenika državnih fotelja na Obavještajno – sigurnosnu agenciju, Tužilaštvo BiH je prošle sedmice izdalo naredbu kojom bi se trebale pokrenuti istražne radnje protiv članova Centralne izborne komisije BiH i troje sudaca Apelacionog odjeljenja Suda BiH koji su učestvovali u donošenju odluka o poništavanju izboru u Srebrenici i Doboju. Za Istragu.ba je potvrđeno kako se sve radi po prijavi SNSD-a. 

Treba podsjetiti da je Centralna izborna komisija poništila izbore u Doboju i Srebrenici nakon što je utvrđen niz nepravilnosti na biračkim mjestima. Nekoliko dana kasnije SNSD je podnio prijavu, a Gordana Tadić je naredila provjeru članova CIK-a. Predsjednik HDZ-a Dragan Čović je CIK nazivao nelegalnim, nakon što novi članovi CIK-a nisu bili kadrovi HDZ-a i SNSD-a.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.