UBLAŽENE MJERE U RS-u: Kafići rade do ponoći, okupljanje do 100 ljudi

BANJALUKA – Republički štab za vanredne situacije produžio je radno vrijeme ugostiteljskih objekata do ponoći, a na javnim mjestima dozvoljeno je maksimalno okupljanje do 100 ljudi.

Direktor Instituta za javno zdravstvo Branislav Zeljković rekao je nakon današnje sjednice Republičkog štaba da je na privatnim okupljanjima dozvoljeno do 50 lica.

On je rekao da zaključak o javnim i privatnim okupljanjima stupa na snagu od sutra i trajaće do 7. juna.

Zeljković je rekao da će biti dozvoljena muzika uživo, ali na otvorenom prostoru u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravstvo RSa te da će ovaj zaključak biti na snazi od petka, 21. maja, do 7. juna.

On je rekao će rad ugostiteljskih objekata biti od 6.00 do 24 časa.

Republički štab je, u okviru ublažavanja mjera, dozvolio rad welness i spa centrima od 20.05.

Prema njegovim riječima, na sportskim događajima omogućava se prisustvo publike od 21. maja, uz jasno propisane mjere koje će Institut za javno zdravstvo ustanoviti.

Zeljković je rekao da je Republički štab stavio van snage mjeru rada od kuće i odredio povratak u normalni radni proces, ističući da se ova mjera odnosi na pravne subjekte, republičke organe uprave, organe jedinica lokalne samouprave i ostale subjekte koji vrše javna ovlašćenja.

Rebuplički štab za vanredne situacije ukinuo je ograničenja koja su se odnosila na prevoz lica autobusom u gradskom, prigradskom i međugradskom drumskom saobraćaju.

Govoreći o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u RSu Zeljković je rekao da se nalazi u periodu stabilizacije, odnosno u padu broja zaraženih lica virusom korona.

“Procentualno smo u protekloj sedmici bili na 12 odsto lica u prosjeku dnevno zaraženih, odnosno od 100 testiranih imali smo 12 pozitivnih, dok je broj hospitalizovanih lica pao ispod 500 lica”, pojasnio je Zeljković.

On je apelovao da krizni štabovi lokalnih zajednica pomno prate epidemiološku situaciju sa svojim domovima zdravlja i da, uz konsultacije sa Institutom, uvode određene preventivne mjere.

Zeljković očekuje da će se proces imunizacije u RSu ubrzati, ističući da će povećanjem procenta vakcinisanih lica u RSu biti zaustavljena mogućnost širenja virusa u populaciji.

On je napomenuo da su epidemiološke mjere, koje su i dalje na snazi, usmjerene ka pojedincu u smislu nošenja zaštitnih maski, fizičke distance, pojačane lične higijene i dezinfekcije.

Zeljković je rekao da je u RSu oko 39.000 lica ukupno primilo prvu dozu vakcine, među kojima se nalaze zdravstveni radnici i lica starija od 65 godina, više od 27.000 lica primilo je drugu dozu vakcine, dok preostaje još da se vakciniše oko 60.000 starijih lica od 65 godina u maju i junu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.