U Modriči održana tribina na temu: Uloga Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica na status žene povratnice.


Autor: B.B.

  1. septembra održana je tribina u kulturnom centru Modriča na temu: Uloga Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica na status žene povratnice.

Tribina je bila u organizaciji Stranke demokratske akcije odnosno Žene SDA, tribini je prisustvovao Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić i predsjendik Žene SDA Kenela Zuko.

Član predsjedništva Žena SDA Amina Kavazović u svom izlaganju zahvalila se federalnom ministru Edinu Ramiću na bezrezevnoj podršci koju pruža povratnicima, posebno ženama povratnicama.

“Žena je stub povratka, u onu kuću, avliju, gdje se žena vratila, vratio se i ostatak porodice” istakla je Amina Kavazović, te zamolila ministra Edina Ramića da se afirmacija žene kroz Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica nastavi i po mogućnosti unaprijedi.

Na tribini se obratila i aktuealna predsjednica organizacije žena regionalnog odbora Sjeverna Bosna Advija Polić-Mustafić: Želim se prije svega zahvaliti predsjednici Keneli Zuko, ministru Ramiću za sav doprinos i napore koje ulažu za povratnike u manjem bh entitetu i u našoj regiji. Mi kroz svoje aktivnosti, koliko možemo pomažemo povratnike kako kroz ramazanske aktivnosti, kroz školski pribor, pomoć pri prikupljanju papirologije za apliciranje na javne pozive… Posebno su nam važni projekti koji se odnose na renoviranje škola koje su zaista neuslovne za naše učenike. Pored neuslovnog smještaja, nasi učenici nemaju dovoljno dostupne literature i lektira koje bi trebali izučavati i čitati. Biblioteka postoji ali je veoma siromasna sa materijalom. Vjerujem da ćemo nastaviti jačim intenzitetom uz pomoć Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbueglica, ministra Edina Ramića i predsjednice Kenele Zuko u čiju podrsku nimalo ne sumnjam.

Član i aktivista Stranke demokratske akcije Sanela Osmić za naš portal je istakla važnost ove tribine koja ima za cilj analizu dosadašnjeg angažmana Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica prema ženama povratnicama i njihovoj afirmaciji ali i otkrivanje novih načina i vidova pomoći ženama povratnicama kojim bi postale zastupljenije u društveno-političkim procesima.
Osmićeva je izrazila zahvalnost prema FMROI zbog dosadašnjeg angažmana na pomenutim poljima.

“Zahvalna sam Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica zbog podrške koju pruža povratnicima, te ministru Edinu Ramiću koji je uveličao današnju tribinu svojim prisustvom. Do sada je na statusu žene povratnice mnogo urađeno, vjerujem da će biti urađeno još više. Ključ u novim uspjesima jeste jedinstvo, njegovanje vlastite kulture i tradicije, otvaranje naših obrazovnih institucija gdje su one prijeko potrebne…”

Ministar Ramić je danas osim Modriče posjetio je povratnike u Odžaku i Vukosavlju. Tom prilikom se sastao sa predstavnicima povratnika gdje je razgovarano o potrebama povratničke zajednice.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.