Tešanj 31 godinu poslije – primjer dobre prakse

U subotu 18. septembra 2020. godine u Tešnju održana je svečana Akademija povodom 31. godinu od održavanja vanredne skupštine SDA kojom je spriječen njen raspad.

Akademiji je prisustvovao predsjednik SDA – Bakir Izetbegović

Prije 31. godinu u Tešnju održana je vanredna skupština SDA, na kojoj su iz nje isključeni Adil Zulfikarpašić i Muhamed Filipović, tada je Tešanj iskazao povjerenje Aliji Izetbegoviću.

Bakir Izetbegović je naglasio da ljudi u Tešnju nikada nisu imali dileme, bez obzira da li se radilo o običnom narodu, intelektualcima ili privrednicima koji su snaga ove sredine. Prisjetio se i javne podrške iz Tešnja pri osnivanju SDA 1990. godine.

“I kako tada, tako do današnjeg dana. Tešanjci su uvijek imali brz refleks, odlučnost, prvi reaguju. I kod raskola koji su pokrenuli Zulfikarpašić i Filipović, Tešanjci su skočili i snažno pomogli da se udar amortizuje, da pobijedi prava strana unutar SDA”, izjavio je Izetbegović.

Tešanj je prije 31 godinu bio grad zapostavljen od tadašnjih vlasti, imao je samo dvije asfaltirane sredine gdje su Bošnjaci bili većina, koje su asfaltirane vlastitim sredstvima. Regionalni centar za ljude iz Tešnja bio je Doboj. Tu su se liječili, rađali, radili.

Poslije 31. godinu od vanredne skupštine u Tešnju, 26 godina nakon završetka rata u Bosni u Hercegovini  Tešanj se promijenio.

Umjesto prijeratnih 7000 zaposlenih, sadašnji broj je 14000, po prometu je 6. općina u Bosni i Hercegovini sa ostvarenih 1 milijardu i 400 miliona prometa.
Tešanj danas ima asfaltiranih 300 kilometara, 250 kilometara rasvjete, svaka škola u Tešnju posjedu sportsku dvoranu, ima pozitivan prirodni priraštaj te je po broju učenika prva općina u Federaciji BiH.

Prije 31 godinu imali smo hrabrost odrezati štetne grane. Ostalo je zdravo stablo koje nas je branilo i hranilo – poručeno je iz Tešnja.

Na kraju je zaključeno da SDA nikada nije bila obična stranka, ona je ideja, ona je kičma države i naroda. Zato se ne mjeri prema drugima, ne može se porediti s drugim strankama. I nikada joj vlast nije bila cilj, već sredstvo.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je zbog navedenih razloga predsjedniku OO SDA Tešanj Amiru Kurtiću uručio poklon.

Poklon je Povijesni atlas Bosne i Hercegovine u kojem se nalaze najstarije karte, Tešanj se spominje na 14 mjesta, Izetbegović je posljednje primjerke ovog atlasa otkupio, te ih sada ostavlja na mjestima gdje smatra da treba da postoji jedan primjerak, Tešanj ga sigurno zaslužuje – zaključio je Izetbegović

B.B.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *