Sutra u Gradskoj biblioteci Zenica promocija knjige “Vedran i vatrogasci”

U Gradskoj biblioteci Zenica u utorak, 18.10.2022. godine sa početkom u 19 sati će biti održana promocija knjige Harisa Imamovića “Vedran i vatrogasci” (IK Vrijeme, Zenica).

Sa autorom će o knjizi razgovarati književni kritičar Kenan Efendić.

Glavni junaci romana “Vedran i vatrogasci” su čuveni sarajevski čelista Vedran Smailović i trojica vatrogasaca – dvojica komandanata Sarajevske brigade – Mesud Jusufović i Kenan Slinić, te John Jordan, američki dobrovoljac koji se priključuje sarajevskim vatrogascima početkom ‘93.

Priča prati sudbinu čeliste Smailovića, nakon što je stekao planetarnu slavu odsviravši Albinonijev Adagio, u ulici Vase Miskina, nakon prvog velikog masakra u opsjednutom Sarajevu, stavljajući fokus na probleme s kojima se suočava u gradu i njegova kasnija lutanja širom svijeta.

Paralelno, čitalac se upoznaje sa naporima sarajevskih vatrogasaca da obuzdaju nezapamćene požare (Vijećnica, Umjetnička galerija i dr.), kao i sa njihovim ličnim sudbinama, strastima, snovima i čežnjama.

Roman prikazuje dva pola ljudske egzistencije i duha grada pod opsadom. S jedne strane, Vedran je pacifista, estetski čovjek, veseljak, sangvinik, apatrid, dok su s druge strane vatrogasci znatno praktičniji, nacionalno samosvjesniji, borbeniji.

Junaci i događaji u ovoj knjizi nisu fiktivni. Autor je prikupio brojna svjedočanstava i dokumente, a zatim je, vodivši se književnim kriterijima odvojio važno od nevažnog i komponovao jedinstvenu cjelinu.

Isprva zarobljeni u obruču opsade, junaci će igrom sudbine obići svijet, od Sarajeva, preko Rima i Pariza, pa sve do Amerike, gdje će se susresti sa američkim predsjednicima Billom Clintonom i Joeom Bidenom kao i brojnim drugim znamenitim ličnostima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *