Sukob državotvorne politike i lažnog bojkota

Autor: B.B.

  1. jula 2021. godine je bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko nametnuo dopune krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojim se zabranjuje negiranje genocida, slavljenje genocida, slavljenje ratnih zločinaca…
Valentin Inzko (DW)

Od tog dana predstavnici srpskog naroda u državnim institucijama Bosne i Hercegovine na čelu sa Miloradom Dodikom pokrenuli su bojkot u radu.

REUTERS/Dado Ruvic

U pitanju je svakako lažni bojkot, koji svakako mora biti propraćen sa dozom opreznosti.
Zašto je taj bojkot lažan?
Odgovor je jednostavan, politika koju vodi član predsjedništva Milorad Dodik stjerana je u škripac i primoran je da prihvata stvari koje ne odgovaraju njegovom biračkom tijelu.
Ista stvar se desila i sa slanjem ANP koji Bosnu i Hercegovinu šalje u bespovratan put u Vojni savez NATO koji će dodatno osigurati sigurnost države i otkloniti neki vječni upitnik iznad njene glave. Milorad Dodik je pravio bojkot, organizovao posebne sjednice entitetskog parlamenta, pravio dramu o mirnom razlazu i na kraju, potpisao ANP.

Potpisivanje ANP

Tako se dešava i ovog puta, destruktivna politika je svjesna da država čini entitete, a ne entiteti državu. Bojkot koji sprovode predstavnici srpskog naroda najbolje je opisao predsjedavajući Doma naroda Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović koji je za televiziju Hayat 26.7.2021. rekao da je to trebalo startati sa 1. augustom.

“Tada bi svi išli na kolektivne godišnje odmore, faktički parlamentarci, članovi Vijeća ministara, tako da je august svakako bio mjesec vakuma u radu. Pomjerili su to za sedam dana, tako da će vjerovatno taktizirati da vide mogu li šta dobiti u narednih 40 dana, a onda će se u septembru sve nastaviti.”

Bakir Izetbegović

I tako se i desilo, potrebna je raspodjela sredstava iz MMF od kojih jedna trećina pripada entitetu RS, a Milorad Dodik kao vođa bojkota i prvi čovjek iz RS-a odlučio je doći na sastanak s Erdoganom, te na buduće redovne sastanke i tako je prekinuti bojkot, a prije toga je već jednom učestvovao u radu predsjedništva putem telefonske sjednice.

Dodik za ovaj susret kaže: “Pojavit ću se na sastanku. Razlog je što ne želim ostaviti dva člana Predsjedništva Džaferovića i Komšića same s Erdoganom koji je veliki lider i da im ostavim priliku da samo oni iznose svoje stavove”.

Dodik i Erdogan

S druge strane pokazatelj državotvorne politike, istinskog bojkota i politike koja znači: Država je na prvom mjestu ili nema kockanja sa državom jeste bojkot sastanka sa Lavrovom koji je jedan od najistaknutijih Ruskih diplomata, od strane Šefika Džaferovića i Željka Komšića iz razloga što je iskazao nepoštovanje prema državi Bosni i Hercegovini, njenim narodima, institucijama, simbolima i zakonima.

Dodik i Lavrov

To je bio opravdan i državnički potez. Džaferović je tada rekao: “Želimo ovako sačuvati dostojanstvo i ponos domovine BiH. Ruska Federacija je velika država, svjetska sila. BiH nije svjetska sila, ali je vrlo važna i značajna država u svijetu. Imamo svoj ponos i želimo da kažemo šta mislimo u datom trenutku. Naši ciljevi su članstvo u EU i NATO savezu. To su definisani ciljevi Bosne i Hercegovine, a u tome su učestvovali svi narodi iz svih dijelova BiH, pa i oni koji to danas negiraju.”

Šefik Džaferović i Željko Komšić

To je samo jedan slučaj primjene državotvorne politike u praksi, ostali su dopuna krivičnog zakona BiH, potpisivanje ANP-a, funkcionisanje državnih institucija kao i onih koji su bili u svojevrsnoj blokadi kao CIK i VSTV, ne odustajanje od svojih ideala pod cijenu tehničkog mandata na prostoru FBiH…

Predsjedavajuci Predsjednistva BiH Željko Komsić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferovic primili su novog visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Christiana Schmidta. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

S druge strane lažni bojkot koji vodi Milorad Dodik nema nikakve konkretne rezultate, niti su raniji bojkoti imali osim štete prouzrokovane prema običnim građanima zbog usporavanja integracijskih i drugih procesa, koji su iako usporeni i dalje u toku. Zbog raspodjele sredstava MMF-a i nedovoljne hrabrosti za održavanje bojkota radi dolaska velikih lidera u Bosnu i Hercegovinu Milorad Dodik je zaboravio da ne priznaje Visokog predstavnika, da Bosna i Hercegovina kao država “ne postoji” ali ipak njemu i onima koji vode “bojkot” i dalje su drage plaće od Bosne i Hercegovine te sredstva koja država raspoređuje entitetima dobijena od MMF-a.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.