Šarović: Vladajuće stranke trebaju iznaći rješenja za deblokadu rada institucija

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović, koji je ujedno i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, kazao je danas da očekuje od vladajućih stranaka da iznađu rješenja za pitanje blokade rada državnih institucija.

Politički predstavnici bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska odbijaju učestvovati u radu državnih institucija od 23. jula kada je bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko nametnuo dopune Krivičnog zakona BiH kojima je zabranjeno negiranje genocida i veličanje ratnih zločina.

Šarović je na pres-konferenciji u Istočnom Sarajevu kazao da je Inzko prespavao svoj višegodišnji mandat i da je nekoliko dana prije odlaska iz BiH nametnuo zakon oko kojeg bi se trebali raspravljati oni koji žive u BiH, za šta ne misli da je u redu, ne ulazeći u suštinu nametnutog zakona kojim je 25 godina nakon genocida u Srebrenici, u kojem je mučki ubijeno više od 8.000 Bošnjaka, konačno zabranjeno negirati da se to dogodilo.

Kaže i da postoji više načina da se pitanje blokade državnih institucija riješi, ali da nije na strankama opozicije da to rješavaju nego bi za to trebali sjesti svi i tražiti rješenja, dodajući da bi se odazvao nekom novom sastanku političkih stranka iz RS-a.

Ta stranka ostaje posvećena poštovanju zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske koji su donijeti, kaže Šarović, samo kao privremeno rješenje i pritisak da se riješi ovo pitanje što SDS priželjkuje da se dogodi što prije.

Šarović se osvrnuo na obraćanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija, kazavši da su akreditivi za posjetu urađeni mimo procedura.

Pozvao je, stoga, člana Predsjedništva BiH i lidera Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika da iskoristi mehanizme koje ima i da se obrati prije svih generalnom sekretaru i UN-u uopće i ukaže na neregularno postupanje Komšića.

Osvrnuo se Šarović danas i na odluku Ustavnog suda BiH koji je pojedine odredbe Zakona o šumama Republike Srpske proglasio neustavnim jer vlasništvo nad šumama isključivo tretiraju vlasništvom Republike Srpske, a to pitanje treba urediti država BiH svojim zakonom.

Za tu odluku Šarović kaže da je to nastavak prakse derogacije Republike Srpske i mijenjanja ustavnog uređenja unutar Bosne i Hercegovine, te umjesto da Ustavni sud BiH bude tumač Ustava, on je na sebe uzeo ulogu ustavotvorca.

Šarović smatra da je neophodno sazvati posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj bi donijeli odluke kako izaći iz ove situacije i zaštititi bosanskohercegovački entitet Republiku Srpsku.

Fena

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.