Reakcija predsjednika Republike Albanije Nj.E. Ilir Meta o najnovijim dešavanjima u BiH

Izražavam duboku zabrinutost zbog eskalacije napora Republike Srpske da se povuče iz državnih institucija i uspostavi paralelne institucije vojske, sudova i poreskog sistema.

 Inicijativa poslanika Skupštine Republike Srpske da se otpočne rad na uspostavljanju ovih institucija i izradi novog ustava, ide u suprotnom smjeru od 26-godišnjih napora bh. građana, lokalnih vođa i međunarodne zajednice za jačanje mira i sigurnosti u Bosni i Hercegovini.

 Podrivanjem na ovaj način Dejtonskog mirovnog sporazuma ozbiljno je ugrožena regionalna stabilnost i otežan život građana svih nacionalnosti koji teže miru i prosperitetu

Oni takođe ozbiljno narušavaju vladavinu prava i perspektivu evropskih integracija zemlje i regiona. Pozivam na angažman u dijalogu političara RS i Federacije Bosne i Hercegovine kako bi se njihovi sporovi rješavali u međusobnom povjerenju, kako bi se unaprijedile neophodne reforme za poboljšanje života građana, unaprijedili integracioni procesi njihove države, koji takođe bi služio jačanju mira i sigurnosti širom regiona Zapadnog Balkana.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *