Prije 28 godina jedan Britanac se spalio zbog rata u BiH. Ovo je priča o tome

“Britanija mora zaustaviti rat u Bosni, čak i silom ako je potrebno. Sada je vrijeme da povratimo svoje međunarodno poštovanje. Britanska vojska ne smije biti tek počasna straža na masovnom pogrebu. Bosanske bebe, djeca i žene strpljivo čekaju da političari učine ono što i sami znaju da trebaju – daju im zaštitu, vojnu zaštitu. Ne smijemo više gledati to sa strane. Dosta je bilo spaljenih leševa iz bombardiranih zgrada.”

Tako je glasila posljednja poruka britanskog državljanina Grahama Bamforda koji se na današnji dan prije 26 godina, 29. aprila 1993. godine, u Londonu protestno spalio zbog rata u Bosni i Hercegovini i odbijanja britanskih vlasti da vojno intervenišu i zaustave taj rat.

Potaknuo ga je pokolj u Ahmićima

Bamford se spalio na ulici nedaleko od britanskog parlamenta, u kojemu se u tom trenutku održavala rasprava o situaciji u BiH. Prema svjedočenju njegovih bližnjih, on nije ima neke direktne veze s BiH, ali je bio jako pogođen slikama i snimkama razaranja i ubijanja te je osjetio potrebu da mora nekako skrenuti pažnju na pasivnost britanske vlade prema svemu tome. Naročito su ga potresle slike masakra u Ahmićima u kojem su snage HVO-a ubile 116 ljudi i koji se dogodio oko dvije sedmice prije, između ostaloga i jer ga je jedna ubijena djevojčica podsjetila na njegovu kćer.

Svjedoci njegova samospaljivanja kažu da je umro u teškim mukama, iako su ga neki prolaznici pokušali brzo ugasiti nakon što je zapalio svoju odjeću koja je bila polivena benzinom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.