Preminuo penzionisani general Armije RBiH Hazim Šadić

U Univerzitetskom-kliničkom centru Tuzla u nedjelju uvečer preminuo je Hazim Šadić, penzionisani brigadni general Armije Republike Bosne i Hercegovine, koji je u februaru 1993. godine odlukom Predsjedništva BiH imenovan za komandanta Drugog korpusa Armije RBiH.

Šadić se posljednjih dana osjećao loše, a porodica je uputila apel dobrovoljnim davaocima krvi koja je bila neophodna za njegovu operaciju. Večeras je saopšteno da je preminuo u 78. godini.

Brigadni general Hazim Šadić rođen je 6. novembra 1943. godine u Čeliću gdje je završio osnovnu, a u Sarajevu srednju vojnu školu. U Beogradu je 1968. godine završio Vojnu akademiju kopnene vojske u tadašnjoj Jugoslovenskoj narodnoj armiji (JNA).

Od početka agresije na BiH stavio se u službu odbrane, a u aprilu 1992. godine imenovan je za načelnika Okružnog štaba Teritorijalne odbrane Tuzla, a u oktobru 1992. godine i za načelnika štaba Drugog korpusa Armije RBiH.

Predsjedništvo BiH ga je u februaru najteže ratne 1993. godine postavilo za komandanta Drugog korpusa Armije RBiH.

Čin brigadnog generala dobio je 14. decembra 1993. godine, a odlikovan je i najvišim ratnim prizanjem “Zlatnim ljiljanom” 1993. godine.

Vrijeme i mjesto dženaze brigadnog generala Hazima Šadića bit će određeno naknadno.

Anadolija

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.