Opća bolnica za vrijeme prof.dr. Sebije Izetbegović bila u plusu 1,5 miliona KM. Danas imaju dug od 3 miliona!

Nedavno je objavljena vijest na portalu zurnal.info koja razotkriva da Opća bolnica u Sarajevu posjeduje skupo plaćenu opremu koja se ne koristi, te da je bivša uprava bolnice ostavila dug od 3.6 miliona KM.

Opća bolnica je nakon odlaska prof. dr. Sebije Izetbegović sa direktorske pozicije, bila u plusu 1,5 miliona KM. Tada su vraćena sva dugovanja ove zdravstvene ustanove, a kupljen je i određeni broj aparata neophodnih za liječenje pacijenata.

Prema pisanju Žurnala, Opća bolnica prim. dr. Abdulah Nakaš u Sarajevu je od decembra 2019. do maja 2020. nabavila opremu vrijednu blizu 3,6 miliona KM za koju uglavnom nije imala novca. Tako je do sredine prošle godine, nakon plaćanja manjih iznosa, bolnica napravila dug prema dobavljačima od skoro tri miliona KM, koji još uvijek nije u potpunosti izmiren. 

Prema informacijama Žurnala, pojedine nabavke u Općoj bolnici nisu pokrenute u skladu za zahtjevima odjeljenja. Direktor Opće bolnice u to vrijeme bio je Zlatko Kravić. On je dugogodišnji ljekar, a trenutno i zastupnik SBB-a u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

  • Od novembra 2019. do januara 2020. godine Opća bolnica sklopila je nekoliko ugovora sa kompanijom Sedžan Ingenering iz Sarajeva. Upravo su te nabavke glavni dio duga koji je bolnica napravila neplanskom kupovinom. Enteroskop vrijedan 158 hiljada KM, EUS-endoskopski UZV sistem vrijedan više od pola miliona KM – 548 hiljada KM, HDTV videoendoskopski sistem za ERCP – sa PDV-om skoro pola miliona KM. Nijedan od ovih aparata se ne koristi. Da bi se stavio u funkciju, potrebna je edukacija kadra, nabavka pribora i potrošnog materijala u vrijednosti od 180 hiljada KM. Procijenjeno vrijeme stavljanja u funkciju je 2023. godina – navodi Žurnal.

Čitav tekst koji je objavio Žurnal možete pročitati na linku:

https://zurnal.info/novost/24000/bivsa-uprava-opce-bolnice-ostavila-dug-od-36-miliona-km-

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.