Odluka je konačna: VSTV-a: Smijenio Gordanu Tadić Gordana Tadić više neće obnašati funkciju glavne državne tužiteljice.

Odbijena je žalba koju je uputia prema Visoko sudskom i tužilačkom vijeću.odbilo je njenu žalbu. Za razrješenje je glasalo šest članova VSTV-a dok je pet bilo protiv. Jedno je bilo suzdržano.

Podsjećamo radi, dvije disciplinske komisije VSTV-a BiH utvrdile su da je Gordana Tadić, kao rukovodilac Tužilaštva BiH, izbjegavala primjenjivati TCMS sistem, odnosno elektronski sistem za automatsku dodjelu predmeta. Osim toga, utvrđena je i njena odgovornost zbog nepoštivanja Zakona o zaštiti tajnih podataka BiH, prema kojem je morala tražiti sigurnosne provjere za osoblje zaposleno u Tužilaštvu BiH. Nakon ovih odluka, Tadićeva je imala pravo žalbe VSTV-u, ali samo na izrečenu sankciju.

Dvije članice VSTV-a morale su se izuzeti od glasanja, i to Biljana Simenunović i Željka Radović. Pored njih, nije se izjašnjavala ni Duška Bogojević koja zbog zdravstvenih problema nije prusustvovala sjednici Vijeća.

Do kraja ove dvodnevne sjednice VSTV bit će donesena odluka o vršiocu dužnosti glavnog tužioca tužilaštva BiH.

Vršilac dužnosti može biti isključivo neko od četvero zamjenika glavnog državnog tužioca, a to su Ismet Šuškić, Diana Kajmaković, Ozrenka Nešković i Milanko Kajganić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *