Narodna skupština RS izglasala formiranje entitetske agencije za lijekove

Narodna skupština Republike Srpske je glasala danas i usvojila Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske.Ukupno 43 poslanika su glasali za što je samo za jedno više od potrebne većine. Poslanici opozicije nisu prisustvovali glasanju.

Osim toga zakona, usvojena je i Informacija o problemima isporuke kiseonika odgovarajućeg kvaliteta i koncentracije propisane za lijek javnim zdravstvenim ustanovama u RS-u za vrijeme vanredne situacije izazvane koronavirusom.

Zakon se na dnevnom redu sjednice našao po hitnom postupku, a nakon Narodne skupštine RS-a, o njemu bi trebalo odlučivati i Vijeće naroda RS-a.

Na današnjoj sjednici se raspravljalo o aferi “Kiseonik”, a mnogi poslanici nisu željeli prisustvovati danas.

Ministar zdravstva RS-a Alen Šeranić obrazložio je da su praktično prepisali zakon koji je trenutno važeći u BiH, osim što se njime nadležnost prenosi na novu Agenciju za lijekove RS-a.

Predstavnici opozicije navode da će ovaj zakon uvesti pravnu nesigurnost na tržištu kao i to da on neće riješiti problem nabavke medicinskog kisika koji je u ovom trenutku glavni problem.

Zanimljiv je podatak da je u Prijedlogu navedeno da zakon stupa na snagu tek nakon šest mjeseci od dana objavljivanja u Službenom glasniku.

izvor: klix

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *