Na današnji dan okupiran Doboj – Održan marš mira “Doboj 2021”


3. maja 1992. godine snage JNA potpomognute paravojnim formacijama preuzele su kontrolu u Doboju.
3. maj nedjelja – Dan okupacije Doboja

Porušeni most na ušću rijeke Usore u BosnuPo popisu iz 1991. godine općinu Doboj naseljavalo 102 549 stanovnika od kojih: Bošnjaka 41 164, Srba 39 820, Hrvata 13 264, Jugoslovena 5765 te ostalih 2536. Za vrijeme agresije ukupno je protjerano 46230 stanovnika dobojskih naselja od čega 35422 Bošnjaka i 10808 Hrvata plus određen broj ostalih.

Do temelja srušena 500 godina stara džamijaOkupirani Radio Doboj cijeli dan objavljivao zahtjev ”oružje bezuvjetno predati” te obavijest ”grad Doboj je oslobođen od ustaša” . Nesrpsko stanovništo užeg dijela grada je tako ostalo u svojevrsnom logoru zvanom Doboj.
Zvjerstva i tortura u samom gradu, gdje nije bilo nikakvog oružja niti otpora, su vršena tokom više godina. Hapšenja Bošnjaka i Hrvata su vršena bez povoda, ljudi ponižavani, ubijani, silovani, zatvarani u logore, radne vodove a kasnije i mobilisani u srpske vojne jedinice. Sretniji su uspjeli, uz velike novce, izbjeći ili biti razmijenjeni. Hapšenja značajnih, uglednih i imućnijih Dobojlija nesrpske nacionalnosti je otpočelo odmah 4.maja 1992.

Nedugo zatim porušene su sve džamije i katoličke crkve, osnovani su koncentracioni logori, Bošnjaci i Hrvati su imali pravo da se kretaju 2 sata dnevno.Neformalna grupa “Putevima spasa i slobode Doboj” u suradnji sa Medžlisom islamske zajednice Doboj organizovala je marš mira na relaciji Tešanjka-Doboj, stazama egzodusa Dobojskih Bošnjaka i Hrvata.

Edhem Hrnjadović – koordinator Neformalne grupe Putevima spasa i slobode Doboj:
“Neformalna grupa „Putevima spasa i slobode – Doboj“ je nastala iz ljubavi prema Bosni i Hercegovini, potrebom da se pamti i širi istina i da je čuvamo od zaborava, a opstala je na istini, pravednosti i bratskoj vezi njenih članova, te na žrtvovanju vlastitog vremena i imetka. Inače, ova grupa baštini kulturu sjećanja na sve ono što su Bošnjaci, muslimani preživjeli tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, pokazujući to svojim učestvovanjima na marševima mira.
U povodu 29 godina od progona bošnjaka iz Doboja u organizaciji naše grupe i Medžlisa islamske zajednice Doboj održan je Marš mira „Doboj 2021“. Ovo je inače treća godina zaredom kako se održava ovaj Marš mira, a koristimo stazu kojom je veliki broj građana Doboja nesrpske nacionalnosti našao spas maja 1992 godine. Na maršu mira zajedno sa nama Dobojlijama učestvovali su i naši prijatelji iz Zenice, Kotor Varoši, Prnjavora, Maglaja, Tešnja, Doboj Juga, Zavidovića i Doboj Istoka.
Prilikom pohoda u mjestu Miljkovac naišli smo i poslije 29 godina na tragove genocida. Naime u mezarju je iskopan skelet sa zavezanim rukama i očima, a predpostavlja se da se radi o masovnoj grobnici, u kojoj bi se trebao nalaziti i skelet jedne ženske osobe koja je silovana, a potom ubijena.”Istraživačko dokumentacijski centar (IDC) registrirao je 2314 žrtava rata (poginulih i nestalih) u općini Doboj.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.