Na današnji dan odbranjeno Sarajevo – sjećanje na 2. maj 1992. godine

Specijalne jedinice tadašnje JNA pokušale su zauzeti zgradu Predsjedništva BiH i ući u grad. Najteža borba vodila se na Skenderiji. Teritorijalna odbrana sastavljena uglavnom od građana Sarajeva zaustavila je paravojne formacija i spriječila ulazak u Sarajevo.  

Tog dana na sarajevskom aerodromu zarobljen je prvi predsjednik BiH, Alija Izetbegović, po povratku sa pregovora u Lisabonu. Odvezen je u kasarnu u Lukavici. U direktnom prijenosu na televiziji građani su svjedočili ispovjesti zarobljenog predsjenika.

Predsjednik Izetbegović razmijenjen je 3. maja za komandanta 2. vojne oblasti JNA Milutina Kukanjca. Danas mnogi kažu da tog maja 1992. godine nije vođena bitka samo za Sarajevo, već i za cijelu BiH.

Sarajevo jeste odbranjeno, ali nije spriječena opsada koja je trajala 1.460 dana u kojoj su Sarajlije živjele bez vode, struje i hrane uz svakodnevna žestoka granatiranja i prijetnju snajperskom vatrom.

U najdužoj opsadi jednog grada život je izgubilo više od 11 hiljada civila, od kojih oko 1.600 djece, a preko 50.000 građana Sarajeva je lakše ili teže ranjeno.

Nikada se ne ponovilo!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.