Na današnji dan 2003 preselio Alija Izetbegović

Na današnji dan, 19. oktobra 2003. godine, u Sarajevu je na Ahiret preselio Alija Izetbegović, prvi predsjednik međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine i vrhovni komandant Armije Republike BiH tokom agresije na BiH.

Bio je predsjednik BiH u najtežim vremenima za njen opstanak i do sada jedini političar u ovoj zemlji kojega najveći broj građana naše zemlje još uvijek smatra jedinim istinskim liderom naroda kojemu je pripadao.  

Alija Izetbegović je jedini ratni lider u regionu koji, u najtežim vremenima za opstanak države BiH i naroda kojemu je pripadao, nije bio osumnjičen niti optužen za ratne zločine. 

Jedini je lider.jpg - Na današnji dan na Ahiret preselio Alija Izetbegović
Izetbegović je jedini regionalni lider koji nije optužen za ratne zločine

Rođen je 8. augusta 1925. godine u Bosanskom Šamcu, a odrastao i školovao se u Sarajevu, gdje je i diplomirao na Pravnom fakultetu. Kao pravni savjetnik, radio je u više sarajevskih preduzeća.

Zbog svojih političkih opredjeljenja i djelovanja, dva puta je zatvaran i osuđivan. U poznatom, politički montiranom “Sarajevskom procesu”, kao prvooptuženi u grupi od trinaest muslimanskih intelektualaca, osuđen je na 14 godina zatvora.

1990. godine pokrenuo je formiranje Stranke demokratske akcije (SDA), a na prvoj osnivačkoj skupštini ove stranke, 25. maja 1990. godine, postao njen prvi predsjednik.

Osnivacka.jpg - Na današnji dan na Ahiret preselio Alija Izetbegović
(Foto: Arhiva SDA)

Nakon pobjede SDA na prvim višestranačkim parlamentarnim izborima, 1990. godine, Izetbegović je izabran za prvog predsjednika Predsjedništva Republike BiH.

alija izetbegovic na glasanju - 18 11 1990.jpg - Na današnji dan na Ahiret preselio Alija Izetbegović

Nakon prvih poslijeratnih višestranačkih izbora, 1996. godine, izabran je za člana, a potom i za predsjedavajućeg Predsjedništva BiH. Poslije deset godina obavljanja funkcije člana Predsjedništva BiH, iz zdravstvenih razloga, 2000. godine, podnio je ostavku na mjesto člana Predsjedništva BiH.

– Dragi građani Bosne i Hercegovine, želim Vas obavijestiti o svojoj odluci da se po isteku mandata moje sadašnje funkcije predsjedavajućeg Predsjedništva BiH povučem iz Predsjedništva, što znači 12. oktobra ove godine.(…) Razloga za moje povlačenje ima više, a glavni su moje godine (u augustu navršavam 75 godina) i moje zdravlje. Posao člana Predsjedništva u ovim uslovima zahtjeva fizičku i nervnu kondiciju koju ja nemam. Zahvaljujem se svim koji su me podržavali u proteklih deset teških godina naše povijesti. Želim da se ostvari san bosanskih patriota o cjelovitoj, demokratskoj i prosperitenoj Bosni i Hercegovini – saopćio je tada Izetbegović.  

Autor je većeg broja publicističkih radova, studija i knjiga koje su prevedene na više svjetskih jezika.

Ukopan je na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu, među svojim saborcima.

mezar.jpg - Na današnji dan na Ahiret preselio Alija Izetbegović
Mezar Alije Izetbegovića

Na dan dženaze, unatoč obilnoj kiši, duge kolone ljudi, Bosanaca i Hercegovaca, ali i brojne delegacije iz cijelog svijeta, željeli su mu odati posljednju počast.

Dženazi je prisustvovalo više od 150.000 ljudi i 44 zvanične delegacije stranih zemalja, uz brojne goste i zvaničnike iz Turske, o čemu je izvještavalo više od 400 novinara.

Dženaza.jpg - Na današnji dan na Ahiret preselio Alija Izetbegović
Arhiva: Dženaza Aliji Izetbegoviću je klanjana na platou ispred institucija Bosne i Hercegovine

Povodom obilježavanja 17. godišnjice smrti prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine večeras će, u organizaciji JU Muzej “Alija Izetbegović”, biti upriličena akademija u sarajevskoj Vijećnici. 

U okviru akademije bit će predstavljena i izložba koja obuhvata fotografije, eksponate i dokumente iz privatnog i političkog života Alije Izetbegovića.

Zbog trenutne epidemiološke situacije broj posjetilaca na ovogodišnjoj akademiji bit će ograničen.

(Preporod.info) – izvor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *