Na današnjem sastanku zastave obilježja Srbije i entiteta Republika Srpska, ali ne i Bosne i HercegovinaSrbijanski ministri predvođeni premijerkom Anom Brnabić danas su održali zajednički sastanak u Istočnom Sarajevu.

Premijerku i ministre na aerodromu je dočekao entitetski premijer Radovan Višković, a po dolasku u Administrativni centar RS-a srbijansku delegaciju su dočekali ministri iz RS-a.

Nakon toga održan je kratki sastanak Viškovića i Brnabić, da bi potom uslijedila 11. zajednička sjednica dviju vlada, Srbijanske i entitetske.

Međutim, Vlada Srbije ovim potezom zaobišla je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, te na sastanku zvaničnika iz različitih država (Bosne i Hercegovine i Srbije) nije bilo zastave Bosne i Hercegovine.

Denis Zvizdić, bivši predsjedavajući Vijeća ministara komentirajući ovaj potez kazao je da je to ignorantski i provokativno, te dodao

“To predstavlja jedan od najprovokativnijih institucionalnih postupaka, nezabilježen u zvaničnim odnosima između međunarodno priznatih zemalja.
Građani i institucije države BiH su, nažalost, u posljednjih nekoliko godina izloženi stalnim poniženjima od onih koji su zaduženi da brinu o uvažavanju i međunarodnom položaju države BiH, zdravlju građana i njihovom standardu: poniženje zbog nepravovremene nabavke vakcina, poniženje zbog činjenice da nam bogate zemlje umjesto investicija šalju mlijeko u prahu, poniženje koje proizvede činjenica da Vlada susjedne države održava sjednicu s vladom bh entiteta RS, nekoliko kilometara od sjedišta Vlade BiH, odnosno VM BiH, poniženje da najviše pozicionirani funkcioneri BiH umjesto aktivnog rada na EU integracijama, vladavini prava, borbi protiv korupcije, zaštiti javnog zdravlja i razvoju ekonomije, ustvari aktivno rade na tzv. “mirnom razlazu”, podjelama, hegemonističkim i etnocentrističkim planovima…”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.