MVP: 5 državljana Bosne i Hercegovine se naalzi u kriznoj zoni u Afganistanu.

Prema saopštenju za javnost koje je objavila ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković navedeno je da je za sada prijavljeno 5 državljana BiH u kriznoj zoni u Afganistanu koji za sada nisu u opasnosti.

Također, otvorena je telefonska linija na koju se mogu javiti državljani BiH i članovi njihovih porodica koji imaju informacije o građanima koji se nalaze u kriznoj zoni.

Saopštenje prenosimo u cjelosti:

Ambasada BiH u Pakistanu zaprimila je do sada telefonskim putem informaciju da se pet bh. državljana nalazi u Afganistanu. Prema informacijama koje su prenesene obećana im je evakuacija od strane kompanija za koju rade.

Međutim, Ambasada je uspostavila kontakt te se hitno obratila ambasadama država koje vrše evakuacije iz Kabula kako bi osigurali da dođe do evakuacije bh. državljana.

Kako je preneseno ambasadi bh. državljani se nalaze nedaleko od aerodroma u Kabulu te im za sada nije ugrožena sigurnost.

Također, MVP BiH je otvorio i 24-satnu liniju: 033 281 234 na koju građani BiH ili članovi porodica mogu prijaviti informacije o bh. državljanima koji se nalaze u kriznoj zoni.

Ministrica vanjskih poslova BiH dr Bisera Turković je jučer je ambasadi BiH u Pakistanu te nadležnom sektoru MVP BiH naložila da poduzmu mjere za pomoć državljanima BiH koji se, eventualno, još uvijek nalaze u Afganistanu.

Prema posljednjim informacijama, situacija u Afganistanu se pogoršava iz dana u dan te je potrebno hitno djelovati.

Svi bh. državljani mogu kontaktirati i Ambasadu BiH u Pakistanu na sljedeće brojeve telefona +9251 265 40 20 ili na +9251 265 40 18.

Otvoren je i broj +923009856420 preko kojeg se ambasada može kontaktirati putem Viber i Whatsapp aplikacija, te mail adresa: webmaster@bembassy.org.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.