Ministar zdravstva Haris Vranić operisao pacijenta bez ugovora o radu

Prema pisanju portala Iskreno.ba ministar zdravstva u Vladi Kantona Sarajevo Haris Vranić će po svemu sudeći biti predmet istrage jer je operisao pacijenta dok je njegov ugovor o radu bio u mirovanju. Podsjećamo dešavanje koje je prethodilo razotkrivanju ove afere jeste vakcinisanje članova Vlade Kantona Sarajevo vakcinom Pfizer u kabinetima, namijenjenoj onkološkim pacijentima.

Na 38. sjednici Skupštine KS održanoj 08.07.2021. godine zastupnica Jasmina Biščević-Tokić postavila je pitanje vezano za izjave ministra Vranića da ima potpisan Ugovor o angažmanu o radu u Općoj bolnici jednom sedmično, s obzirom da je izjavio kako operise u Općoj bolnici kao ministar zdravstva Kantona Sarajevo ostalo je nerazjašnjeno kako bi ministar Vranić mogao raditi u Općoj bolnici kada je na ugovoru u Kantonu Sarajevo na punih 40 sati.

Premijer vlade Kantona Sarajevo Edin Forto je na pitanje da li je potpisao ugovor o radu ministru Vraniću odgovorio kratko, odnosno da se ne sjeća jer potpisuje jako puno ugovora.

Odgovori iz Opće bolnice Abdulah Nakaš stigli su parcijalno, u odgovoru koji je stigao 28.7.2021. stoji da je radni odnos ministra Vranića u mirovanju od 6.1.2021. godine, dok su u drugom odgovoru poslatom 30.7.2021. godine napisali da ministar Vranić obavlja savjetodavne i druge usluge.

Nalaz inspekcije upućuje da je 19.02.2021. Haris Vranić operisao pacijenta, u trenutku kada njegov Ugovor o radu miruje.

Postavlja se pitanje kako ministar Vranić može u istom trenutku biti ministar, savjetnik i operisati pacijente iako je njegov ugovor o radu u tom trenutku bio u mirovanju?
Da li je premijer Kantona Sarajevo Edin Forto dao odobrenje da radi u drugoj ustanovi, te ko bi odgovarao da je operacija pošla krivim tokom?

Nadležna inspekcija je na ova dešavanja samo izrekla mjeru upozorenja.

Izvor vijesti: Iskreno.ba/Hayat

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.