Kome smeta Edin Ramić?

Svjedoci smo da se posljednjih dana i mjeseci u medijima pojavljuju zanimljive informacije i optužbe na račun Federalnog ministra za raseljene osobe i izbjeglice, Edina Ramića.

Pripusuju mu se razni nadimci i optužbe koje nikada nisu ni dokazane, sve se dešava u vrijeme kada je izvjesno zaživljavanje zajedničke lista stranaka koje dijele iste principe djelovanja na području entiteta RS, skraćeno, probosanskih stranaka.

Edin Ramić je kao ovlašteno lice ispred Stranke demokratske akcije (SDA) uzeo aktivno u stvaranju nove zajedničke liste probosanskih stranaka na području entiteta RS.

Na opštim izborima 2018. godine, u svojoj izbornoj jedinici 7, kao kandidat koalicije “Zajedno za BiH” osvojio je najviše glasova, odnosno 6.586.

Postavlja se onda pitanje, kome zaista smeta Edin Ramić?

Odgovor na to pitanje je teško pronaći dok se krivac sam ne javi, ali se može pretpostavljati.

Danas postoje ljudi koji su spremni da pogaze najvažniju stvar za povratnike, a to je zajednička lista koja će obezbijediti da povratnici budu nezaobilazan faktor u entitetu RS.
Uzećemo za primjer dešavanja u Bratuncu, odbornik jedne političke opcije je odbio poziv koalicije za zajedničko djelovanje, kada je kao trinaesti odbornik bio prevaga u formiranju skupštinske većine u kojoj bi bio s odbornicima koalicije SDA-SBiH, što je garantiralo Bošnjacima poziciju predsjednika Skupštine i zamjenika načelnika.
Određena politička lica su shvatila da kadrovima kao što je pomenuti odbornik neće biti mjesta na zajedničkoj listi, šansu će dobiti oni koji igraju i za gubitnički tim, ali nikad za izdajnički.

Ramić je zasmetao također i onima koji su rekorderi po broju funkcija na kojima skoro ništa ne rade, koji su funkcije dobili na osnovu stranačke pripadnosti, pa su poslije izdali vlastite partije.

On stiče sve veći ugled, u Stranci demokratske akcije ali i među povratnicima,  jer kao ministar Federalnog ministarstva za raseljene osobe i izbjeglice čini mnogo kroz programe pomoći održivom povratku što se sistematski osjeti i njegovom pobjedom na opštim izborima 2018. godine.

Ako se probosanski orijentisani birači koji žive na području RS-a i u dijaspori masovno odazovu patriotskoj obavezi na sljedećim izborima, nekima će ostati samo da galame i lupaju šakom od sto, međutim ako se ova historijska šansa propusti ući ćemo u neizvjesnu budućnost.
Samim time potrebna je veća podrška političkodruštvenim predstavnicima povratnika u RS-u, a što manje podmetnutih nogu.

B.B.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *