KLUB SDA RAZOTKRIO AFERU HARISA VRANIĆA TEŠKU 80 MILIONA

Klub zastupnika SDA u Skupštini Kantona Sarajevo održao je danas press konferenciju u kojoj su iznijeli šokantne informacije o novoj aferi u Kantonu Sarajevo.

Na početku press konferencije obratio se Mahir Dević šef kluba SDA, te ponovio da je aktuelna vlast zloupotrijebila vakcine namijenjene onkološkim pacijentima ali i odbila da formira tijelo koje bi istražilo navodne zloupotrebe.

“Sve se to dešavalo kada su Pfizerove vakcine bile nedostupne onkološkim pacijentima”

Haris Zahiragić je nakon Devića govorio o aferi teškoj nekoliko desetina miliona, jer je ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić samostalno bez odluke nadležne komisije donio odluku o izmjeni liste lijekova i time omogućio enorman profit navedenim farmaceutskim kompanijama, oštetio ugled BiH kod međunarodnih kompanija čiji su lijekovi skinuti sa liste koje također razmatraju opciju tužbe. Haris Vranić je ovim potezom onemogućio pacijentima da preko Zavoda za javno zdravstvo kupuju provjerene lijekove ali i ako se tvrdnje ispostave istinitim učinio je krivično djelo – zloupotreba položaja

“Usvojen je prijedlog ministra zdrastva Harisa Vranića, a prema federalnom praviliniku to je posao nadležne Komisije za lijekove. Komisija izopćena, to znači da je ministar Vranić dobio listu lijekova koja se treba naći na listi. Podnijeti ćemo krivičnu prijavu protiv Vranića zbog zloupotrebe položaja. Očekujemo reakciju Tužilaštva KS” – kazao je Zahiragić i dodao:

“Sve ozbiljne farmaceuteske kompanije obratile su se SDA zato što nije ispoštovana procedura. Imamo situaciju da će pojedine farmaceutske kompanije profitirati, a bolesnici neće imati lijekove koji su im neophodni. Vranić je sve preuzeo na sebe.”

Prema informacijama koje je Zahiragić dobio od premijera Kantona Sarajevo Edina Forte, on nije upoznat sa ovim, što znači ako je tačno, da je Haris Vranić obmanuo cijelu Vladu Kantona Sarajevo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.