JU MUZEJ ALIJA IZETBEGOVIĆ: Alija Izetbegović nije obećao “zlatne kašike”

Nakon gostovanja Ramiza Salkića na N1 televiziji, voditeljka je više puta izrekla više puta demantovanu laž o “zlatnim kašikama”

JU Muzej Alija Izetbegović je objavila saopštenje za javnost povodom izrečenih laži.

“Žalosti nas činjenica da se već decenijama u bh. medijskom prostoru osim afirmacije istine o velikom lideru, državniku i intelektualcu, šire mnogobrojne laži i klevete. U emisiji “Dan uživo” televizije N1, tokom intervjua sa Ramizom Salkićem voditeljica je nekoliko puta spomenula neistine o tome kako je Izetbegović davao lažna obećanja, među kojima je ono o zlatnim kašikama”, naveli su iz JU “Muzeja Alije Izetbegovića

Ova laž je više puta demantirana, a na internetu se mogu naći snimke Izetbegovićevih obraćanja borcima Armije RBiH u kojima govori i zastupa teze koje demantiraju laž o zlatnim kašikama. Porijeklo priče o zlatnim kašikama treba tražiti u istoimenoj ironičnoj anegdoti objavljenoj u Časopisu za društvena pitanja “Pregled” (Broj 7-8, juli-august 1979. godine, Sarajevo).

U intervjuu koji je Alija Izetbegović dao Mati Đakoviću 23. jula 1998. o ovoj temi kaže: Stavljali su mi mnoge izjave u usta koje nisam rekao. Ovo je najgluplja od tih. Da će ljudi, kad dođe sloboda jesti zlatnim kašikama?! Opozicija je to podmetala jednom borcu koje je rekao da sam im ja to obećao. Ali, ustvari je obrnuti. Ja sam uvijek pomalo iskazivao pesimizam kako će stvari teći. Na pitanje Kako će stvari teći? govorio sam da idu teški dani, teškoće i veliki problemi“, naveli su u demantiju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *