Izmjene KZ RS: Do 15 godina zatvora za nazivanje RS genocidnom tvorevinom

Onaj ko Republiku Srpsku nazove agresorskom ili genocidnom tvorevinom, ili njene narode agresorskim ili genocidnim, biće kažnjen sa šest mjeseci do pet godina zatvora, piše u izmjenama Krivičnog zakona RS, koje bi trebalo da budu usvojene na posebnoj sjednici entitetskog parlamenta, zakazanoj za petak, 31. juli.

Ako to učini službeno ili odgovorno lice ili lice u institucijama vlasti ili organu koji se finansira iz javnog budžeta, predviđena je kazna zatvora od dvije do deset godina.

Izmjenama Krivičnog zakona RS zaprijećena je kazna od tri godine zatvora za sve one koji “javno izlože poruzi, preziru ili grubom omalovažavanju Republiku Srpsku, njenu zastavu, grb, amblem ili himnu”.

Za one koji RS nazovu genocidnom tvorevinom i omalovažavaju njene simbol “u namjeri promjene ustavnog uređenja Republike Srpske, njene teritorijalne cjelovitosti ili nezavisnosti”, zaprijećena je kazna zatvora od tri do 15 godina.

Narodna skupština bi trebalo da usvoji i Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika da nametne zabranu negiranja genocida i veličanja ratnih zločina.

Sjednica će biti zatvorena za javnost

Izvor: federalna

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.