Izetbegović: Ne bih rekao da će se SDA ikada povući iz pregovora sa međunarodnom zajednicom.

SDA je još u prošlu nedjelju nagovještavala da će se eventualno razmisliti o tome da se ne nastavi pregovarati dok ne prestane ovo što radi Milorad Dodik. Onda smo imali SDP koji je već krenuo u tom smjeru”, kaže Izetbegović.

U toku je donošenje odluka političkih stranaka o povlačenju iz pregovora o Izbornom zakonu BiH s međunarodnim zvaničnicima.

Palmer i Eicchorst otkazali su dolazak. Kao razlog otkazivanja pregovora navodi se, između ostalog, i sjednica Narodne skupštine RS-a koja dodatno produbljuje krizu u BiH.

Bakir Izetbegović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik Stranke demokratske akcije govorio je za Hayat o ovim aktuelnim događajima.

Kako je kazao, sutra će biti održana sjednica glavnog odbora SDA i donijet će se razne bitne odluke, između ostalog i u vezi sa pregovorima o Izbornoj reformi.

“Ne bih rekao da će se SDA ikada povući iz pregovora sa međunarodnom zajednicom. I kolegij SDA je tako stvari jučer usmjerio, takve su naše preporuke. Mi smo stranka koja je ozbiljna, koja je sa međunarodnom zajednicom napravila ozbiljne pomake, ozbiljne sporazume u protekle tri decenije. Ne mislimo da je to način na koji se treba odnositi sa prijateljima iz međunarodne zajednice. Naravno, treba se boriti za ono za šta smatramo da se treba boriti kada je u pitanju BiH. Mislim da se sama međunarodna zajednica za sada povukla, jer je vidjela jedan tvrd odgovor od strane Dodika”, rekao je Izetbegović. 

Dodaje da su oni očekivali da Dodik neće ići toliko daleko, ali to je Milorad Dodik. On kada ste nasamo ostavlja utisak da će sve biti uredu, i svi govore da on nije loš čovjek i da se sa njim može napraviti nešto, a onda nastavlja po svom. Sad će ga imati priliku upoznati, ističe Izetbegović.

Palmer i Eicchorst su još jučer ujutro najavili da će se pregovori odgoditi. Izetbegović tvrdi da odluka stranaka nije uslijedila nakon njihove odluke.

“SDA je još u prošlu nedjelju nagovještavala da će se eventualno razmisliti o tome da se ne nastavi pregovarati dok ne prestane ovo što radi Milorad Dodik. Onda smo imali SDP koji je već krenuo u tom smjeru. Tako da, nije to izazvano reakcijom, nego obratno. Stranci kada su vidjeli da ovdje više nema spremnosti za pregovore, da HDZ neće da odustane od prefiksa nacionalnog, da prije svega Milorad Dodik i njegovi rade šta rade, da su odlučili su da pričekaju da prođe praznici, pa da vide šta uraditi u januaru ili februaru”,  pojašnjava Izetbegović.

izvor: slobodnabosna

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.