Izetbegović: Blizu smo rješenja, ogroman je put iza nas

Lider SDA je poručio je kako je potrebno da se uključe cijelo društvo, eksperti i opozicija kako bi zajednički našli rješenja

Blizu smo rješenja kada je u pitanju Izborni zakon, kazao je lider SDA nakon sastanka sa Angelinom Eichhorst i Mathewom Palmerom koji je održan u zgradi Delegacije EU. 

– Blizu smo toga da se ostvari rješenje kroz zakonski paket i ranije pregovore. Ogroman put je iza nas, imamo približne stavove i spremnosti, nešto hrabrosti da se napravi iskorak. Da napravimo rješenje dobro za Bosnu i Hercegovinu. Znamo zahtjeve SDA kad je u pitanju uklanjanje asimetrije između entiteta, kazao je Izetbegović.

Dodao je da se nada da će danas Angelina Eichhorst i Mathew Palmer na sastanku sa predstavnicima opozicijskih stranaka dogovoriti format koji će dodatno približiti rješenju.

– Ranije sam govorio bez uključivanja predstavnika, odnosno predsjednika, svih parlamentarnih stanaka ova stvar s izmjenama Izbornog zakona neće ići. Kao i bez snažnijeg angažmana prijatelja iz međunarodne zajednice. Dakle, mislim da ćemo dobiti oboje. Palmer i Eichhorst će danas na sastanku sa predstavnicima ljevičarskih opozicionih stranaka dogovoriti neki takav format koji će pomoći da se ostvari bolja komunikacija među nama i da se krene u tom smjeru, kazao je Izetbegović te poručio da je potrebno da se uključe cijelo društvo, eksperti i opozicija kako bi zajednički našli rješenja.  

Današnjem sastanku sa Delegacijom EU prisustovala je i delegacija HDZ-a predvođena Draganom Čovićem.

Izvor: Oslobođenje

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *