Hrvatska sve utakmice na EURO-u igrala sa ustaškom šahovnicom na grbu

Fudbalska reprezentacija Hrvatske je u ponedjeljak eliminisana s Evropskog prvenstva poslije poraza od Španije rezultatom 5:3.

Španci su slavili nakon produžetaka jer je rezultat u prvih 90 minuta glasio 3:3.

Utakmicu je obilježilo nekoliko gafova, poput onog kada je Ante Rebić usred napada Španije izašao zamijeniti kopačke. U tom je napadu Crvena furija izjednačila na 1:1 pogotkom Pabla Sarabije.

Gaf je imao i Joško Gvardiol koji je kod trećeg gola Španije bio predaleko od strijelca Ferrana Torresa jer je išao piti vodu usred utakmice.

Međutim, sada se pojavio novi gaf. Naime, na dresu Hrvatske u sve četiri utakmice EURO-a bila je hrvatska zastava s pogrešnim hrvatskim grbom, na kojem je prvo polje bijelo, dok je na službenom državnom grbu Hrvatske prvo polje crveno.

Grb s prvim bijelim poljem uveli su NDH, Ante Pavelić i njegove ustaše 1941. godine, a iz upotrebe je uklonjen nakon što su fašisti i njihovi kolaboratori poraženi u Drugom svjetskom ratu.

Na dresu fudbalskih reprezentacija obavezno stoji grb saveza, u ovom slučaju HNS-a, a malo ko nosi i dres države. No, na velikim takmičenjima često je praksa da timovi nove zastavice svoje i države koje igraju, uz datum, nekada i mjesto odigravanja, što te dresove čini unikatnim.

Izvor:Faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *