Edin Ramić – čovjek od povjerenja povratnika i Bakira Izetbegovića

Formiranje probosanskog bloka u bosanskohercegovačkom entitetu RS sve je izvjesnije, izjavio je federalni ministar Edin Ramić.

Sastanak probosanskih stranaka

Prema nezvaničnim informacijama cilj buduće probosanske koalicije koju je inicirao SDP, koju je rado prihvatila SDA na koju će se ponajviše oslanjati koalicija je 50.000 glasova, dupli broj mandata u entitetskoj skupštini, predsjednik/potpredsjednik entiteta, te popuna Vijeća naroda.

Edina Ramića da pregovara u ime SDA na području entiteta RS ovlastio je predsjednik Stranke demokratske akcije – Bakir Izetbegović.

Zvanični poziv Stranke demokratske akcije

Postavlja se pitanje na koje nije teško pronaći odgovor, zašto će se buduća koalicija najviše oslanjati na Stranku demokratske akcije, te zašto Edin Ramić uživa povjerenje predsjednika stranke ali i povratničke populacije.


Odgovor je jednostavan, Stranka demokratske akcije je nakon ratnih dešavanja bila jedina općebosanska snaga u entitetu RS, čiji su kadrovi početkom 2000. godina predvodili povratak protjeranih nesrba na svoja ognjišta, te se borili za ostvarivanje njihovih oduzetih imovinsko-društvenih prava, rekonstrukciju stambenih i infrastrukturnih objekata, vjerskih objekata koji su bili jedna od primarnih ciljeva razaranja.

Proces povratka

Uprkos opstrukcijama, liderski položaj i snagu među probosanskim strankama je zadržala do danas i shodno tome će njeni iskusni kadrovi, podržani čitavom garniturom mladih i borbenih predvoditi buduću listu ka ostvarenju njenih ciljeva, dok će se u sredinama u RS-u gdje neke druge političke opcije uživaju veću podršku upravo one dobiti šansu da predvode procese u svojoj izbornoj jedinici.

Edin Ramić je jedan od iskusnih kadrova Stranke demokratske akcije, koji uživa povjerenje predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, ali i vlastitog naroda.

Edin Ramić je ministar Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica koje mnogi povratnici zovu “garantom opstanka” zbog brojnih programa koje ovo ministarstvo sprovodi u povratničkim sredinama na polju izgradnje i obnove infrastrukture, obnove stambenih jedinica, zapošljavanja, stipendiranja učenika i studenata i ostalih vidova pomoći održivom povratku.

Edin Ramić

U 2020. godini prema podacima izdatim u zvaničnom godišnjem izvještaju Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica realizovalo je 279 infrastrukturnih projekata, 70 kilometara puteva, 19 kilometara javne rasvjete, kulturnih i sportskih objekata 58, te 74 objekta za potrebe vjerskih zajednica.

Ministarstvo je učestvovalo u skoro svim komemoracijama na žrtve genocida i organizaciji kolektivnih dženaza, dodijelilo je sredstva preduzetnicima kao pomoć pri Start-up, program zapošljavanja 1296 zaposlenika, program podrške poljoprivredi broji preko 1000 korisnima. Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica stipendira 686 studenata.

Danas Edin Ramić smeta mnogima koji bi željeli od njega preuzmu ovu poziciju, smeta pojedinim političkim subjektima koji su čak na području FBiH na lokalnom nivou, a koji bi da predvode ovu koaliciju. Na udaru je udruženja boraca VRS jer je primio kao poklon grb ARBiH čiji je bio maloljetni pripadnik.

Postavlja se pitanje da li neko prestrašen rezultatima Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, koje je trenutno jedan od garanata opstanka povratnika, pokušava sabotirati uspjeh probosanske koalicije koja ima za cilj vratiti povratnicima njihova Ustavom zagarantovana prava, jer je trenutni broj uposlenih povratnika u institucijama RS ispod 2%, što govori o tome da put ka zaposlenju trenutno otežan, a djeca nemaju pravo na bosanski jezik i nacionalnu grupu predmeta.

B.B.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.