Dr. Makarević održao predavanje na Pravnom fakultetu u Zenici.

Autor B.B.

Dr. Nedim Makarević održao je 27.12.2022. godine predavanje studentima i studenticama Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici na temu “Javna diplomatija”.

Dr. Makarević 8 godina bio je ambasador Bosne i Hercegovine prvenstveno u Pakistanu, zatim u Afganistanu, te pred kraj svoje ambasadorske misije bio je angažovan kao ambasador Bosne i Hercegovine u Norveškoj i Islandu. Doktorirao je na polju strategijskog menadžmenta, tema IT Sigurnosti. Dr. Nedim Makarević bavi se i naučnoistraživačkim radom. Objavio je nekoliko publikacija na temu IT Sigurnosti i to u indeksiranim akademskim žurnalima. Njegova polja interesovanja su: upravljanje informacionim sistemima, sigurnost informacija, IT sigurnost, poslovna administracija, informacione tehnologije. Autor je dvije knjige pod naslovom “Utjecaj IT Sigurnosti na konkurentnost banaka” i “Koridor znanja – Ostvarenje” objavljene od strane Lambert Academic Publishing (akademske izdavačke kuće).

Studenti i studentice Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici pored redovne nastave koja se odvija, često imaju priliku kao što je to bila današnja, da razgovaraju sa stručnjacima iz prakse, prisustvuju raznim vannastavnim aktivnostima, pohađaju studijske posjete ili razne vidove dodatne edukacije koja ima za cilj da doprinese dodatnom razumijevanju materije koju izučavaju.

Dr. Makarević u interesantnom predavanju na temu “Javna diplomatija” upoznao je studente i studentice sa samim pojmom javne diplomatije i tzv. “Soft-power”-a. Pored pomenute teme studenti i studentice su izrazili također interesovanje za lična iskustva iz prakse dr. Makarevića u jednom interaktivnom predavanju u kom su postavljali pitanja počevši od procesa kako postati ambasador jedne države, sve do razlika u ambasadorskoj misiji u ovisnosti od toga gdje dr. Makarević bio angažovan.

“Ovo je jedno u nizu predavanja na temu “Javna diplomatija”, na Univerzitetu u Zenici na kom imamo studente koji su jako vrijedni i koji su ostvarili međunarodne nagrade. Cilj ovog predavanja je približiti studentima i studenticama pojam diplomatije, pogotovo javne diplomatije i Soft power-a, na koji način Ministarstvo vanjskih poslova kod nas funkcionira, na koji način se postaje ambasador, kako idu imenovanja, šta znači karijerni diplomata a šta znači političko imenovanje, koje su gradacije stepene u diplomatije, pojmovi diplomatije i soft powera- kroz praktične primjere i historijski osvrt. S tim u vezi interesovanje kao svaki put na visokom nivou sa pitanjima koja su vrlo kreativna i nadam se na korist studenata i studentica” – izjavio je dr. Makarević za naš portal.

“Pravni fakultet u Zenici nastoji da pruži dodatnu vrijednost u društvenim procesima u BiH i redovno organizira konferencije o aktuelnim državnim pitanjima, pruža studentima mogučnost dodatnog angažmana i učenja kroz različita domaca i medjunarodna takmičenja pravnika, redovno otvara prilike studentima da steknu dodatna znanja, iskustva i informacije od renomiranih stručnjaka iz različitih oblasti. U tom smislu smo i danas u saradnji sa ambasadorom Nedimom Makarevićem za studente Pravnog fakulteta organizirali i predavanje na temu “Javna diplomatija”. Posebno se želimo zahvaliti i ambasadoru Makareviću na izvanrednom i interesantnom predavanju što potvrdjuje i veliki broj pitanja studenata nakon izlaganja.” – izjavio je doc. dr. Sedad Dedić, profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *