Delić: Da nije bilo takozvane paratvorevine Herceg-Bosne, govorilo bi još deset hiljada Bošnjaka

“Kada se upitate šta je to bila takozvana paratvorevina Herceg-Bosna, znajte da je to 111 godina zatvora presuđenim ratnim zločincima rukovodstva takozvane Herceg-Bosne koji su odgovorni za udruženi zločinački poduhvat, smrt deset hiljada i preko pedeset hiljada protjeranih Bošnjaka sa teritorije koju je kontrolisala HVO. Vojska pod čijom je komandom izvršen i brutalni teroristički napad kada su sa dvije tone eksploziva naguranih u kamion, poslali među Bošnjake. I logori za Bošnjake, Dretelj i Heliodrom u kojima je bilo smješteno 25 hiljada Bošnjaka su također Herceg-Bosna.” -kaže Ibrahim Delić

I.D.

Da nije bilo takozvane paratvorevine Herceg-Bosne, govorilo bi još deset hiljada Bošnjaka

Osim Bošnjaka, u tim istim fašističkim logorima bili su smješteni i bosanski hrvati i srbi koji su odbili podržati politiku vrha takozvane Herceg-Bosne. Provođenje akcije čišćenja i hapšenja tokom ljeta 1993 godine dolinom Neretve, nije zaobišlo ni Bošnjake koji su bili pripadnici HVO-a.

Sve to sa ponosom proslavljati i sa takvom ideologijom se dičiti mogu samo oni kojima Bosna i narodi u toj istoj Bosni, ništa ne znače. Zamjenom teza „njihove“ mladeži nije ništa do relativizacija historije i pokušaj da se na jedan nadan i primitivan način pokuša opravdati postojanje takve tvorevine.

Humanitarnu pomoć koja je prolazila kroz takvu paratvorevinu apsolutno i nikada ne smijemo zaboraviti. Osim uzimanja „harača“ od humanitarnih konvoja kojeg su otimali svaki put, sjetimo se i  dva „Tuzlanska konvoja spasa“ koja su pripadnici HVO-a brutalno opljačkali i tom prilikom ubivši nekoliko osoba.

„Prema dostupnim podacima, pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) opljačkali su 142 kamiona, 20 putničkih vozila, devet kombija, dva sanitetska vozila sa opremom i lijekovima, robu široke potrošnje u vrijednosti 17 miliona maraka i oko 500 tona druge robe, čija vrijednost nije procijenjena, kao i novca u iznosu oko 1,3 miliona maraka.“

Prve akcije i spašavanja južnog dijela Bosne i Hercegovine zajedno sa Bošnjacima izveo je upravo Blaž Kraljević, koga je Bobanova politika 1992. godine i ubila. Njegova ideja o borbi protiv zajedničkog neprijatelja i agresora se očito nije sviđala njegovim protivnicima čija će ideja fašizma na ovim prostorima zaživjeti godinu dana poslije.

Bošnjaci ne samo da su dali svoj doprinos u stvaranju i odbrani Republike Hrvatske sa 20 hiljada vojnika koji su za odbranu te države i pali, nego su svaku intervenciju u Hrvatskim bolnicama i izbjegličkim kampovima uredno i platili, što evropskim što arapskim novcem.

Kada uspoređujemo prostore vidjet ćemo da u krajevima poput Širokog Brijega i Hlivna nije ostalo niti jednog Bošnjaka, dok je istočni dio grada Mostara izgledao poput Hirošime i Nagasakija poslije atomske bombe. Multietničnost i danas postoji kao i ‘93 isključivo na područjima gdje je hodala čizma Armije Republike Bosne i Hercegovine. Porušene džamije i brisanje traga od „turčina“ dovoljne su činjenice da se ovakva „mladež“ treba zastidjeti svoga postojanja a kamo li opravdavati ovakvu tvorevinu koja ovom narodu ništa dobro nije donijela.

Kada ste već spomenuli tufahije, nismo zaboravili ni one šovinističke ispade na račun Željka Komšića i baklave. Ne smeta vama ni Željko Komšić koliko vam smeta sve ono što se veže za “turke” zbog kojih vam je ostao žal što ih niste mogli protjerati i koji su vas naočigled cijelog svijeta ponizili, a onda politički i vojno porazili.

Osim svega toga, da u Bosni nikada Bošnjaci postojali nisu, i Srbi i Hrvati bi imali komšije kakve zaslužuju. U ovom slučaju, Bošnjaci su bili „tampon zona“ između vaša dva zla. Pomogli su vam a da nikada ni riječi spomenuli o tome nisu i sve to dok ste nad istim tim jadnim narodom sprovodili udruženi zločinački poduhvat, urbicid, kulturocid, democid i eliticid. 

Izvor: Inat.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *