Bratić: Nacionalne identifikacione kartice Srba su predizborni, populistički potez Dodika i Cvijanović

Zastupnik Stranke demokratske akcije u Narodnoj skupštini RS-a naglašava kako ovo nije ozbiljna tema sve dok ne dođe do entitetskih institucija

FAKTOR

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik kazao je prije nekoliko dana kako bi inicijativa o kreiranju nacionalne identifikacione kartice trebalo da objedini Srbe, ma gdje živjeli, kao i da će o tome razgovarati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Je li to novi korak iz bosanskohercagovačkog entiteta Republika Srpska ka stvaranju “srpskog sveta” koje je drugo ime za viševjekovni cilj Beograda, stvaranja velike Srbije ili se radi o nečem drugom?

“Sve ovo treba posmatrati u svjetlu predstojećih Općih izbora u BiH. Inicijativa je pokrenuta da se dodatno mobiliziraju glasači iz srpskog naroda. To je jednokratni, populistički potez Dodika i predsjednice RS-a Željke Cvijanović”, kazao je za Faktor Senad Bratić, kandidat Koalicije “Pokret za Državu” za predsjednika / potpredsjednika RS-a.

Zastupnik Stranke demokratske akcije u Narodnoj skupštini RS-a naglašava kako ovo nije ozbiljna tema sve dok ne dođe do entitetskih institucija.

“To su jednokratni potezi spomenutih političara, dio njihove predizborne kampanje. U posljednjih godinu-dvije vladajuća koalicija pokušavala je neustavno i nezakonski prenijeti nadležnosti sa države na entitet. Koalicija Zajedno za BiH uspješno je zaustavljala ove antidejtonske poteze apelacijama na Ustvanom sudu BiH”, podsjetio je Bratić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *