BORCI VRS STAVLJAJU METU NA ČELO AMINI KAVAZOVIĆ

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić posjetio je početkom mjeseca Vukosavlje, Modriču i Odžak te sa predstavnicima povratnika i lokalnih vlasti razgovarao o potrebama lokalnog stanovništva.

Nakon toga prisustvovao je tribini u organizaciji Žena SDA, prilikom čega mu je Amina Kavazović član Predsjedništva Žene SDA uručila grb Armije Republike Bosne i Hercegovine, jedine legitimne vojne sile na području Bosne i Hercegovine, čiji je vrhovni komandant predsjedništvo Bosne i Hercegovine.

Tribina u organizaciji Žene SDA u Modriči

Borci VRS u svom saopćenju koje su izdali nazvali su Armiju RBiH “takozvanom” .Istakli su da je Amina Kavazović ovim postupkom uvrijedila većinu stanovnika Modriče, te traže da se nadležne institucije i Skupština općine izjasne po ovom pitanju.

Saopćenje boraca VRS

Amina Kavazović je povodom ovih dešavanja govorila za naš portal, rekla je da je ARBiH bila jedina zvanična oružana snaga RBiH, i da ona nije takozvana. S druge strane smatra da postoje manifestacije kojima Bošnjaci povratnici svake godine svjedoče a koje predstavljaju početak progona.

“Armija RBiH je bila zvanična oružana snaga međunarodno priznate i suverene RBiH, ne vidim šta je problem u njenim simbolima. Armija BiH je kada posmatramo globalni kontekst bila mala, ali po idealima za koje se borila bila je velika, tim vrijednostima je svjedok učešće ARBiH 1995. godine na vojnoj paradi povodom Dana pobjede nad fašizmom, tada joj je cijeli svijet odao priznanje, odajem joj i ja, naročito ženama koje su bile u njenom sastavu. Ne razumijem zašto nekome smeta što sam uručila taj grb između ostalog na mjestu gdje su tada gotovo svi prisutni bili Bošnjaci, ne uznemiravajući javno nikoga, s druge strane nas Bošnjake povratnike uznemirava kada se obilježavaju manifestacije povodom dana za koje se zna da su tada Bošnjaci protjerani s ovih prostora, javno slavlje 9. januara kojeg je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim i slični događaji koji ugrožavaju našu bezbjednost, koji potiču napade na povratnike, te stvaraju osjećaj nesigurnosti među povratničkim stanovništvom.”

Amina Kavazović

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.